Gewoon hoe het echt gaat

Worstelen met vlees
januari 13, 2020
Natuur redden is onszelf redden
februari 8, 2020

Gewoon hoe het echt gaat

Eb en vloed, ook in mijn leven. Het is vallen en opstaan als beginnende ondernemer. In 2020 wil ik graag werken aan mijn zichtbaarheid, omdat ik inmiddels geleerd heb dat mensen, net als ikzelf, willen werken met ‘echte mensen’. Dat betekend dus niet alleen maar mooie praatjes die je op social media al genoeg voorbij ziet komen maar vooral jezelf blijven.

Zo leek het me begin deze week een goed idee om een filmpje te maken waarop ik laat zien wat het verschil is van een levende bodem en een bodem zonder leven erin. Zie hieronder de foto, want je raad het al, het filmpje is best wel mislukt(mocht je hem echt willen zien kijk dan hier )

Ik was er een halve dag mee bezig en ik zie eruit alsof ik een preek ga afsteken hahaha. Alle begin is moeilijk zeg maar… Maar vaak ook leuk. Want mijn werk is zo leuk dat ik er geen genoeg van krijg. Dat bestaat dus als je iets gaat doen wat je echt heel graag wilt(=aanrader). Dat is voor mij wel de ontdekking van 2018. Ook al waren er 100 beren op de weg en heb ik vele valkuilen ervaren, de positieve energie kwam steeds weer terug!

Dezelfde hoeveelheid water, extreem verschillend effect

Bij deze dan toch nog een korte uitleg over de foto, want het is zo’n geweldig iets. Aan de linkerkant zie je bloem=gedegradeerde bodem, aan de rechterkant boterhammen=levende bodem, beide net zo hoog. Ik heb op beide precies dezelfde hoeveelheid water gegoten.  Links zie je dat het water eraf stroomt en niet in de bodem terechtkomt. Dit water verdampt gelijk weer of stroomt weg in sloten of grondwater. Het komt niet bij de wortels in de bodem. Een gezonde bodem ‘leeft’, er zitten ontelbaar veel micro-organismen en schimmeldraden in. Hierdoor zit er een soort plaksel in de bodem.

Afbeelding: Bob Bampton

Rechts zie je dan ook dat het water geheel door de boterhammen=grond wordt opgenomen. Net zoals een brood micro-organismen nodig heeft om het eetbaar te maken, heeft de bodem deze ook nodig om te functioneren. Het is in deze tijd van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies essentieel dat we toewerken naar levende bodems, omdat ze de ‘broodnodige’ veerkracht bieden. Levende bodems bereiken we alleen als we afkijken hoe de natuur dit doet.

1 Essentieel onderdeel is dat de bodem in de natuur altijd bedekt is, de bodem kan je zien als de huid van de aarde. Deze wordt beschermd door afgevallen blad, door planten en verterend materiaal, strooisellaag etc. In de gangbare landbouw die gebaseerd is op eenjarige planten is de grond regelmatig onbedekt of omgeploegd. Waardoor je tegen de natuur inwerkt, waardoor je gevoeliger wordt voor klimaatverandering en daardoor ook voor oogstverliezen. Interessant? Schrijf je via www.metnatuurmee.nl in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!