Het hoopgevende alternatief

Lente in sloot van 2020
april 6, 2020
Lespakket ‘The biggest little farm’
september 3, 2020

Het hoopgevende alternatief

We horen steeds vaker dat koeien slecht zijn voor het milieu en dat vlees ongezond en dieronvriendelijk is. Ondanks wat de groeiende groep vegetariërs, vegan celebrities en sommige gezondheidsexperts zeggen, een geheel op planten gebaseerde landbouw is ver van de perfecte oplossing.

Ik wil graag meer bekendheid geven aan het gegeven dat er een hoopgevend alternatief is. Zonder dat ik iemand beoordeel om zijn of haar keuze wat betreft voeding, dat moet je lekker zelf weten😊.

Ik ben er al jaren van overtuigd dat de bio-industrie niet houdbaar is, respectloos voor het dier en schadelijk voor de natuur en daardoor ook voor ons.

Het moet anders en het kan anders. Ik ben overtuigd van het volgende;

  • Een duurzaam voedsel systeem kan niet bestaan zonder dieren
  • Een vleesloos dieet zal vaker wel dan niet meer leven vernietigen dan het werkelijk duurzaam houden en eten van runderen.
  • Vlees en dierlijk vet zijn belangrijk voor onze gezondheid
  • Werkelijk duurzaam gehouden runderen zijn 1 van onze beste manieren om de effecten van een veranderend klimaat tegen te gaan.

Bizar en voor velen misschien ongelooflijk. Ik ben 30 jaar vegetariër geweest, heb me altijd verdiept in allerlei kennis hierover van verschillende invalshoeken. Resultaat is; ik eet nu het vlees van dieren die ik zelf verzorg en die in hun zinvolle leven bijdragen aan herstel van de bodem.

Het probleem ligt niet bij de koe het is het hoe.

Vleesloos vernietigd leven??

Koeien eten van nature gras, kruiden en soms bladeren. Mensen hebben bedacht dat het handig zou zijn als ze meer produceren. Om die grote hoeveelheid melk of vlees te leveren moeten ze net als een topsporter krachtvoer eten. Dat voer komt van de vele maisvelden en van soja uit verre landen. Op velden soja of mais kan geen insect meer leven, het zijn in feite industrie plantages gebaseerd op chemie.
Ook veel van de plantaardige voeding die nu zo gepromoot wordt komt van weides met allemaal monoculturen van eenjarigen (bijv. granen zijn eenjarigen, de bodem wordt jaarlijks opnieuw gezaaid en omgeploegd). Dat zijn allemaal weilanden waar insecten, wild en inheemse planten niet meer kunnen leven.

Neem nu de niet doorgefokte koe. Zij vraagt een buitenleven op kruidenrijk gras. Zodra je haar in een kudde steeds verplaatst op kruidenrijke graslanden heb je een win voor het bodemleven, een win voor de biodiversiteit, een win voor het beter omgaan met klimaatwisselingen, een win voor het dier, een win voor puur voedzaam eten en een win voor de boer die zinvol en beloond werk kan doen.

Ja we zullen dan minder vlees kunnen exporteren (meer dan de helft van al het Nederlandse vlees gaat naar het buitenland). Ik zie de robuuste traditionele runderrassen perfect geschikt voor de Nederlandse markt. Het leven kan met volle kracht terugkomen in onze weilanden, in de bodem, in onze voeding en daardoor in onszelf!

Weet wat je eet! Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.