Werkwijze

Achtergrond werkwijze

Wij denken dat natuur en landbouw elkaar veel meer kan versterken, waardoor weer meer biodiversiteit zal ontstaan, zowel op het gebied van flora en fauna als voedsel.  De basis hiervoor ligt letterlijk in de bodem. Het aantal insecten loopt terug, het bodemleven verschraalt, de laatste jaren wordt zichtbaar dat de biodiversiteit in het landelijk gebied van Nederland onder hoge druk staat. Voor onze toekomst is het noodzakelijk dat daar verandering in komt. Daarom willen we in onze werkwijze laten zien dat landbouw en natuur samen kunnen gaan en dit delen om het bewustzijn hierover te vergroten. We zijn klein in omvang om flexibel om te kunnen springen met leermomenten, maar het model is opschaalbaar en met de juiste kennis goed te kopiëren.

Wat doen we?

Veel dieren poepen van nature niet op dezelfde plek, ze trekken verder. Dat zorgt er tegelijk voor dat zo’n plek niet overbemest of -begraasd wordt en de bodem de tijd krijgt zich te herstellen. Ook worden de dieren niet opnieuw besmet door bijvoorbeeld wormen in hun eigen mest. Dat systeem bootsen we na met onze Graskippen, we verplaatsen ze dagelijks naar vers gras en kruiden. Goed voor het essentiële bodemleven en de kippen eten daardoor meer gras en kruiden. In dat groen zitten veel vitamines en mineralen waardoor de kippen gezond blijven en hun vlees uiteindelijk ook. Deze werkwijze is gebaseerd op literatuur van Allan Savory en Joel Salatin, beiden experts op dit vlak, klik hier voor meer informatie daarover. De uitdaging is om waar mogelijk de natuur te imiteren omdat dat veel meer voordelen oplevert voor mens, dier en natuur.

Gezonde bodem

Met deze werkwijze willen we uiteindelijk bereiken dat er onder andere meer organische stof opgebouwd wordt in de bodem, daardoor kan de bodem beter water vasthouden en meer co2 vastleggen. Zo kan je met goed beheerde weides bijdragen aan klimaatverandering. Tegelijkertijd wordt door aanvullend maaibeheer gezorgd voor een ontwikkeling naar meer plantensoorten. Vanaf 2019 kunnen we dit gaan uitvoeren op Staatsbosbeheergrond tegenover de schaapskooi in Haaksbergen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina en je blijft op de hoogte!