Worstelen met vlees

Test
januari 13, 2020
Gewoon hoe het echt gaat
januari 22, 2020

Worstelen met vlees

Om mij heen zie ik veel mensen ‘worstelen met vlees’. Zeker nu zo regelmatig in het nieuws komt hoe slecht het is voor het milieu, de dieren en dat we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Interessante vraag is, kan een gezonde, veerkrachtige en duurzame voedselvoorziening wel bestaan zonder dieren?

De connectie tussen voeding en de gezondheid van het ecosysteem begint langzaam meer aandacht te krijgen. Velen proberen uit te vinden hoe we de wereld kunnen voeden op de meest duurzame manier. Alleen er is ontzettend veel ‘ruis op de lijn’, er zit veel reclame doorheen van industrieën die eraan verdienen. Zo worden er inmiddels miljoenen geïnvesteerd in hoog bewerkte vlees alternatieven en in de reclame daarvan. De input daarvoor zijn eenjarige granen die in grootschalige monoculturen geproduceerd worden. Dat landgebruik maakt het leven van verschillende dieren en planten onmogelijk.

Ik geloof dat een herstellende landbouw die zorgt voor veerkracht de enige echte oplossing is en dat kan niet zonder dieren.

We kunnen biodiversiteit, bodemgezondheid en het water bergende vermogen van de bodem enorm vergroten door op een andere manier met de bodem om te gaan. Juist met grazers! Koeien zijn in staat zonlicht via gras en kruiden om te zetten in hoogwaardig vlees. Dat het zo simpel bijna nooit de realiteit is komt doordat wij willen dat deze dieren heel veel produceren aan melk of vlees. De koeien worden nu vaak in stallen gehouden waar krachtvoer, gras en kuilvoer naar ze toegebracht wordt. Dat vraagt dan weer om immense machines, brandstofverbruik en voer dat van andere werelddelen wordt geïmporteerd. Allemaal om de productie te verhogen, het vlees en de melk worden voor het grootste deel dan weer geëxporteerd en de (slechte kwaliteit) mest blijft bij ons achter. Voordat het verhaal te lang wordt; het probleem ligt niet bij de koe en de geweldige natuurlijke omzetting van kruidenrijk gras naar vlees, het zit hem in de manier hoe we het vee zijn gaan houden. Koeien houden op een manier dat ze bijdragen aan bodemherstel is daarnaast ook nog het meest diervriendelijk.

Het is niet de koe, het is het hoe

Vlees dat je verkrijgt van vee dat is ingezet voor een landbouw die het landschap hersteld, met een positieve werking op biodiversiteit en het klimaat is zeldzaam. Daar wil ik verandering in brengen! Schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.metnatuurmee.nl en blijf op de hoogte.