Regeneratieve begrazing is een methode waarbij grazers zo worden ingezet dat de veerkracht van de bodem, het dier en de omgeving erop vooruit gaat. Dit is een enorm potentievolle manier van denken en werken gebaseerd op het imiteren van natuurlijke processen.
Door het inzetten van regeneratieve begrazing bootsen we het natuurlijke systeem na door vee op een doordachte manier te laten grazen. De bodem krijgt hierdoor de kans om zich te herstellen waardoor het ecosysteem gezonder en weerbaarder wordt, evenals het vee zelf.
De potentie van regeneratieve begrazing is groot, omdat het bijdraagt aan oplossingen voor diverse integrale problemen zoals biodiversiteit, weersextremen, dierenwelzijn en een duurzaam verdienmodel.
Voor een succesvolle toepassing van regeneratieve begrazing is inzicht in ecologische processen rondom bodem, planten en dieren noodzakelijk. Door deze kennis te leren, kun je de begrazing zo gaan plannen dat de veerkracht van het ecosysteem herstelt op een geheel natuurlijke manier.
Een belangrijk onderdeel van regeneratieve begrazing is het mobiel houden van vee. Hierbij worden dieren in kleinere, tijdelijke percelen gehouden en regelmatig verplaatst. Dit voorkomt onder- en overbegrazing en zorgt voor rustperiodes die het land nodig heeft om te herstellen. Zo krijgen grassen en andere planten de kans om te groeien en hun wortelgestel te herstellen, wat bijdraagt aan het bodemleven en de bodemstructuur versterkt.
Met een vooraf opgesteld begrazingsplan bepaal je het juiste moment om het vee te verplaatsen, afhankelijk van de omstandigheden en doelen voor het terrein. Wil je leren hoe je zo'n begrazingsplan maakt? Doe dan mee met de online cursus 'Regeneratief Begrazen'.
Zet de eerste stap naar een veerkrachtig landschap, jij kan dit ook!
Met Natuur Mee
info@metnatuurmee.nl
Buurserstraat 31
7481 EG Haaksbergen
kvk: 71802843
© 2024 Met Natuur Mee. Alle rechten voorbehouden.